Julkaistu Lahden Seudun Sanomissa 13.10.2011

Kotisairaalatoiminta alkaa Päijät-Hämeessä

Hannele ja Ada

Lääkäri Hannele Vahantila pääsee aloittamaan kaipaamansa ja myös potilaiden kaipaaman kotisairaalatoiminnan Päijät-Hämeessä. Kuvassa myös terapiakoirana tunnettu chihuahua Ada.

Päijät-Hämeessä käynnistyy pikapuoliin kotisairaalatoiminta. Se on eräänlaista laadullista jatkoa jo yleisesti tunnetulle kotilääkäritoiminnalle. 

Kotikäynnit ovat olleet Hollolan Salpakankaalla vastaanottoaan pitävän perhelääkäri Hannele Vahantilan alaa ja tietynlainen tavaramerkki jo kahdenkymmenen vuoden ajan. 

Työnsä ohessa, tarpeet nähtyään, Vahantila pohti, mitä parempaa voisi tarjota potilailleen. Tai hän kyllä tarpeet tiesi ja tunsi, hidasteen muodosti tarvittavan kaikenkattavan lupakokonaisuuden saaminen.

Luvat kunnossa toiminta voi alkaa

Nyt nuo tiukassa olleet luvat ovat hellinneet ja kotisairaalatoiminta käynnistyy Päijät-Hämeen alueella. Kotisairaalatoiminta ei ole harjoittajalleen yksioikoinen juttu, kokonaisuuteen kuuluu kiinteästi myös sosiaalinen puoli, potilaan arki, ruokailu, siivous ja ehkäpä sielukin. Tai ei ehkäpä, vaan ihan varmasti. Kotisairaalaideassa luonnollista on tiivis yhteys potilaan elämään.

Mitä on kotisairaala?

Kotisairaalatoiminnassa potilas voi päästä yhdestä välivaiheesta eroon, esimerkiksi kotiutuminen voi tapahtua suoraan keskussairaalasta ja sairaalatasoinen jatkohoito tapahtuu kotona.

Vahantila on kotikäyntiensä myötä todennut, että kun potilas saa sairastaa tutussa ympäristössä on mahdollista että muitakin ”kipuja” kuin varsinainen sairaus, tulee hoidettua. Tutuilla ja turvallisilla seinillä on merkitystä. 

Kotisairaalatoiminnan aloittamisessa kysymys ei ole ”markkinaraosta”, kysymys on Vahantilan mukaan selkeästä tarpeesta, eikä tuo tarve ole vähenemään päin. Kotisairaalahoidossa tulee korostumaan ikääntyneiden hoito, tosin poissuljettuja  eivät ole minkään ikäiset hoidon tarvitsijat.

Tuttua työtä

Kotikäynnit ovat Vahantilalle tuttua työtä ja luonnollinen jatkumo onkin käynnistää kotisairaalatoiminta. Siinä kotona oleva potilas on koko ajan valvonnassa ja käytössä ovat terveyskeskusmainen tekninen ja lääkinnällinen valmius. Kotisairaalatoiminnassa käytetään liikuteltavaa kalustoa, perusvälineistö on samaa jota terveyskeskuksissakin käytetään. Järjestelmään kuuluu perusvälineistön lisäksi  muun muassa ambulanssi, yhteydet sosiaalipalveluihin, yhteydet kotipalveluihin, kaikki mitä sairaala tarjoaa, kysymyksessä on kattava kokonaisuus. Toiminta työllistää useita eri alan osaajia.

Mitään upouutta ei kotisairaalatoiminta maailmassa ole, Vahantilan mukaan keskemmällä Eurooppaa se on varsin käytetty hoitomuoto. 

Päijät-Hämeen alueella kuitenkin ollaan uuden alun äärellä. Kotisairaala on eräs nykyisten ja erityisesti tulevien hoitotarpeiden täydentäjä.

Kari Mustonen 

Olemme PalveluSantrarekisterissä ja meillä voi maksaa palvelusetelillä.